Tajomné hlasy v Karpatoch

streda 5. marca 2014
nedeľa 9. marca 2014

Už minulý rok sme si na začiatok marca naplánovali dve večerné vychádzky zamerané na sovy obyčajné (Strix aluco). Keďže bol na ne pozitívny ohlas, rozhodli sme sa ich do nášho programu zaradiť aj tento rok. Kým vlani sa o tomto čase dalo v lesoch v okolí Bratislavy ešte lyžovať, tento rok je situácia úplne iná. Vďaka mimoriadne teplej zime vtáky spievajú a hniezdia skôr a jarné kvety sú už v plnom kvete v čase, kedy boli vlani ešte pod snehom.

Sovy všeobecne patria medzi druhy, ktoré sa ozývajú a hniezdia veľmi skoro. Samec sovy obyčajnej sa ozýva typickým sovím húkaním (Nie všetky sovy totiž vedia húkať!) a samica odpovedá kratším škrekom. Húkaním si vyznačujú a strážia svoje teritórium a lákajú samice. Akonáhle samica zasadne na znášku, prestane sa ozývať. Minulý rok sa naše vychádzky uskutočnili s týždňovým oneskorením voči tomuto roku, a predsa nebol problém sovy počuť. Tento rok sa už pomaly prestávajú ozývať a predpokladáme, že niektoré samice už môžu sedieť na svojich znáškach.

V porovnaní s minulým rokom sme mali veľmi príjemné podmienky na pozorovanie. Na oboch našich vychádzkach sa nám podarilo týchto tajomných obyvateľov našich lesov počuť a do konca sme ich aj niekoľko videli.

Viacerí z účastníkov videli svoju prvú sovu v živote. My sme nesmierne radi, že o toto netradičné poznávanie prírody bol veľký záujem. Pevne veríme, že tento pekný zážitok všetkých zúčastnených navnadí na objavovanie ďalších prírodných zaujímavostí vo svojom okolí.

Comments are closed.