Netradičný novembrový hosť

piatok, 9. november 2012

Počas jesene môžeme pozorovať prírodu ako sa nám mení pred očami. Stromy zhadzujú lístie, zvieratá sa chystajú na nočný spánok a mnoho druhov vtákov sa vydáva na ďalekú cestu. Niektoré z nich pravidelne migrujú cez Slovensko vo väčších počtoch, ďalšie sa ukážu iba občas. Dostali sme echo, že jeden z takýchto druhov si zvolil migračnú cestu cez naše územie. Keď sme sa dozvedeli, že potáplica stredná (Gavia arctica) si spokojne pláva po jazere Veľký Draždiak uprostred Petržalky, tak naše kroky mali jasný cieľ. Zároveň to bola skvelá príležitosť na monitoring vodného vtáctva v Petržalke. Naša cesta viedla popri Chorvátskom ramene, kde plávalo niekoľko labutí veľkých (Cygnus olor), kačíc divých (Anas platyrhynchos). Nad hlavami nám preletelo zopár čajok smejivých (Larus ridibundus). Po príchode k jazeru sme hneď skontrolovali či sa tu nachádza naše lákadlo. V monokulári sme ju našli na opačnom konci jazera, spoľahlivo určili a vedeli sme, že nás počká. Rozhodli sme sa spočítať vtáctvo na jazere a skontrolovať labutiam krúžky. Labute na jazere sú zvyknuté na kŕmenie a tak sme aj my zvolili túto taktiku. Pár omrviniek na brehu a hneď boli von z vody. Za chvíľu sme našli päť okrúžkovaných vtákov a zapísali sme si detaily z ich krúžkov.

Ďalekohľadmi sme prebrázdili hladinu a zistili počty labutí, lysiek čiernych a čajok smejivých. Na naše počudovanie sme našli iba jednu kačicu divú. Následne sme orientovali náš záujem znova na potáplicu. V priebehu pár minút sme zistili, že pláva po celej ploche jazera a intenzívne sa potápa. Začala snaha o zdokumentovanie, no zakaždým sa na hladine ukázala iba na niekoľko sekúnd. Postupne sme sa prešli po okraji jazera a na naše potešenie nám niekoľkokrát pekne zapózovala.

Pár minút chôdze od Veľkého Draždiaka sa nachádza menšie jazero známe ako Malý Draždiak. Tam sme však nenašli nič, ak nerátame dvoch rybárov loviacich na cípe jazierka. Hneď vedľa sa však nachádza malá zaujímavá mokraď. Ak človek zabudne na hluk z neďalekej cesty, tak môže objaviť kúsok divokej prírody priamo v Petržalke. Na hladine plávala rodinka labutí, lysky čierne (Fulica atra) sa spokojne kŕmili a našim zrakom neušli ani dve potápky malé (Tachybaptus ruficollis). Pri dôslednom prezretí zarastených brehov sme objavili dve sliepočky vodné (Gallinula chloropus).

 

Potáplica stredná (Gavia arctica) – Je typickým obyvateľom arktickej a subarktickej oblasti. Jej typickými hniezdiskami sú veľké, hlboké, na ryby bohaté jazerá Veľkej Británie, Škandinávie a severného Ruska. V mimohniezdnom období sa zdržuje na brehoch Severného a Baltského mora, kde väčšina z nich aj zimuje. Malá časť populácie zimuje v Stredozemnom a Čiernom mori, pričom niektoré migrujú aj cez naše územie. Boli zaznamenané aj prípady zimovania na našich veľkých vodných plochách.

 

Zoznam a počet pozorovaných druhov:

labuť veľká (Cygnus olor) – 35

kačica divá (Anas platyrhynchos) – 15

potáplica stredná (Gavia arctica) – 1

potápka malá (Tachybaptus ruficollis) – 2

sliepočka vodná (Gallinula chloropus) – 2

lyska čierna (Fulica atra) – 51

čajka smejivá (Larus ridibundus/Chroicocephalus ridibundus) – 75

neurčený ďateľ (Dendrocopos sp.) – 1

kavka tmavá (Corvus monedula/Coloelus monedula) – 1

vrana popolavá (Corvus cornix) – 3

sýkorka veľká (Parus major) – 5

sýkorka belasá (Parus caeruleus/Cyanistes caeruleus) – 2

brhlík obyčajný (Sitta europaea) – 1

drozd čierny (Turdus merula) – 4

Comments are closed.