Pozorovanie orliakov morských

nedeľa, 12. januára 2014

Našou prvou akciou v novom roku bolo pozorovanie orliakov morských (Haliaeetus albicilla). Druhú januárovú nedeľu sme sa opäť vybrali na Hrušovskú zdrž pod Bratislavou. Naše pozorovacie stanovisko bolo tentokrát umiestnené na cípe nad prehradením pri prístavisku Modrá čajka, odkiaľ je dobrý výhľad na celú vrchnú časť zdrže. Zobudili sme sa do krásneho slnečného dňa. Predpoveď počasia síce avizovala vietor, no aspoň sme sa nemuseli obávať hmly visiacej nad vodnou hladinou, ktorá nás strašila začiatkom týždňa.

Počas nášho príjazdu sme sa zastavili na prehradení, aby sme si prezreli priestor pod ním. Oplatilo sa. Na plytčine sedel jeden orliak. Chvíľu sme ho pozorovali a potom sme sa presunuli na naše stanovisko, prichystať všetko pre návštevníkov.

Zo začiatku bolo veľmi príjemné počasie, vietor fúkal iba slabý, slnko svietilo a viditeľnosť bola veľmi dobrá. Na relatívne pokojnej hladine sa nám podarilo pozorovať viaceré druhy kačíc, niektoré kŕdle aj blízko pri brehu. Asi najviac nás potešila skupinka neďaleko plávajúcich turpanov tmavých (Melanitta fusca). Okrem týchto čiernych severských kačíc sme mali príležitosť pozorovať aj menšie kŕdle kačíc hvizdárok (Anas penelope), či všetky tri druhy potápačov (Mergus sp.). Krátko po pol jedenástej nás svojou návštevou poctil krásny dospelý jedinec orliaka. Preletel priamo ponad naše hlavy, krátko zakrúžil nad prehradením a opäť letel smerom k nám. V lúčoch predpoludňajšieho slnka sme nádherne videli jeho snehobiely chvost, aj svetlohnedo sfarbenú hlavu.

Ku koncu pozorovania vietor zosilnel a na vodnej hladine sa začali prevaľovať vlny. V takomto počasí sa vodné vtáky zvyčajne stiahnu pod prehradenie, ktoré v takýchto prípadoch funguje ako účinný vetrolam. Aj preto sme sa so skupinkou práve prítomných návštevníkov rozhodli pre krátku prechádzku s cieľom skontrolovať tento priestor. Keď sme dostali echo, že sa tam dokonca nachádzajú dva orliaky, už sme neváhali. Po našom príchode sme pozorovali jedného dospelého orliaka sediaceho na obnaženom dne, takmer presne na tom istom mieste, kde sme jedného pozorovali ráno. Druhý jedinec medzitým vzlietol a šiel sa predviesť tým, ktorí sa nachádzali na pozorovacom bode na cípe. Zaletel nad hornú časť zdrže a potom ďalej ponad Dunaj, až kým sme ho v ďalekohľadoch nestratili.

Zoznam pozorovaných druhov:

bližšie neurčená hus (Anser sp.)
labuť veľká (Cygnus olor)
kačica hvizdárka (Anas penelope)
kačica diva (Anas platyrhynchos)
chochlačka vrkočatá (Aythya fuligula)
turpan tmavý (Melanitta fusca)
hlaholka severská (Bucephala clangula)
potápač veľký (Mergus merganser)
potápač malý (Mergus albellus / Mergellus albellus)
potápač prostredný (Mergus serrator)
potápka malá (Tachybaptus ruficollis)
potápka chochlatá (Podiceps cristatus)
kormorán malý (Phalacrocorax pygmeus / Microcarbo pygmeus)
kormorán veľký (Phalacrocorax carbo)
orliak morský (Haliaeetus albicilla) – štyri pozorovania, najmenej dva jedince (jeden dospelý a jeden mladý jedinec)
lyska čierna (Fulica atra)
čajka smejivá (Larus ridibundus / Chroicocephalus ridibundus)
čajka sivá (Larus canus)
bližšie neurčená veľká čajka (Larus cachinnans/michahellis)
vrana popolavá (Corvus cornix)
trasochvost biely (Motacilla alba)

Správu z pozorovania minulý rok si môžete prečítať tu: Vládcovia oblohy nad Dunajom

Comments are closed.